Notícies

Tandemarium

 Test de materials 

 Consells de mecànica i pilotatge 

 Els vostres tandems

Glosari

Historia

Enllaços

 

 

consells de mecanica i pilotatge

 

Regul·lació dels frens mecànics

 

Els tandems de carretera (o les bicicletes) i els de muntanya més antics i els més senzills utilitzen frens d’accionament mecànic, es a dir amb cable i funda.

 

L’ajustament dels frens mecànics de qualsevol tipus (disc, V-Brake o U-Brake) seguirà els mateixos passos que amb els frens hidràulics en quant al plantejament de muntatge o col·locació i una forma similar en quant a la regul·lació ... Per a instal·lar uns frens nous d’entrada haurem de plantejar tots els components al lloc a on aniràn i comprobar-ne la correcta compatibilitat, especialment en el cas del tamany dels rotors dels frens de disc  i els adaptadors de les pinses o la forma de les llantes amb banda de frenada, ja que per aconseguir el màxim rendiment es important que no sobri pastilla per la part exterior o per la interior de la banda de frenada del rotor o llanta.

 

Un cop tinguem clar per on s’ha de guiar la funda també comprobarem que la llargaria d’aquesta sigui la adequada que ens permeti girar la direcció tot el que ens calgui i si no es així s’haurà de tallar a la mida correcta, col·locarem la maneta a la possició que haurà d’anar i anirem guiant la funda fins a arribar al punt d’ancoratge o els pivots de fre a la puntera del quadre o forquilla col·locant-li les brides o clips plàstics que siguin necessaris per a que tingui el moviment just de forma que no es trenqui quan la suspensió actui i alhora que no es pugui bellugar prou com per a molestar-nos tocant altres parts de la bicicleta o corrent el risc d’engantxar-se amb branques o altres objectes en marxa.

 

El punt més important de l’ajustament o instal·lació dels frens es la correcta col·locació de la pinsa o les llevas del fre de forma que les pastilles apretin la superficie de frenat al complert i el més planes possible ja que de no fer-ho així tindràn un mal desgast perdent eficiencia de frenat o amb el roçament es veurà frenat el gir de la roda costant-nos més avançar.

La forma més senzilla per a ajustar la pinsa dels frens de disc es tenint-la presentada però sense apretar els visos que la subjectan, apretar la maneta com si frenéssim de forma que la pinsa quedarà en una possició gairebé definitiva, apretant tots els visos que ancoren la pinsa a l’adaptador i l’adaptador al quadre en aquesta possició. Es important que si la maneta té algún tipus de regul·lació la deixem totalment destensada o allunyada al màxim de forma que posteriorment poguem tindre aquest marge per deixar-la al nostre gust.

La forma més senzilla per ajustar els frens a la llanta es afluixant el cable de les llevas del fre, tensant al màxim la maneta i col·locant les pastilles a la possició correcta com si estigués el fre ja actuant amb la roda frenada apretar la subjecció del cable altre cop. Si ho hem fet correctament en quant destensem la tensió de la maneta de fre fins al punt que estigui al nostre gust ja tindrem el fre totalment ajustat!

 

Un cop ho tenim tot apretat farem girar la roda combprobant que les pastilles no tenen roçament amb els rotors i si en detectessim algún hauriem de comprobar per quin costat toca i afluixant amb molta atenció l’ancoratge entre pinsa i adaptador o adaptador i quadre segons convingui, ho bellugariem en sentit opossat per a evitar aquest roçament. Si el roçament no es continuu possiblement serà donat per una oscil·lació del rotor ja sigui per un incorrecte apriete dels visos que el subjectan al carret o per un sobreescalfament que l’agi deformat per l’ús … En aquests casos intentarem adreçar-lo amb la eina corresponent. Si es tracta d’un fre a la llanta i al girar la roda detectem que en algún punt entra en contacte amb la mateixa haurem de centrar la llanta per sol·lucionar-ho facilment.

 

Tenint la maneta presentada, funda guiada i pinsa o llevas del fre col·locades ja tant sols ens faltarà ajustar l’angle adequat de la maneta, la seva aproximació i tensió en els models que així ho permetin!

 

 

Publicat el 23/04/13.

 

Col·laboradors

Calendari

Tandemdh.com Racing Team

Resultats

Recull de premsa

Forum “Solo tandem

Galeries d’imatges

Videos

  

 

      Contact us

 

logos

 

Contacta amb nosaltres

Torna a l’inici... Vuelve al inicio Return to index

Visitas:

http://cgi.tandemdh.com/Count.exe?df=tandemdh.com.visita&dd=c&comma=T&pad=F