Notícies

Tandemarium

 Test de materials 

 Consells de mecànica i pilotatge 

 Els vostres tandems

Glosari

Historia

Enllaços

 

 

consells de mecanica i pilotatge

 

Revisió general de visos

 

Per poguer circular amb total tranquil·litat es important saber que tots els punts del tandem o bicicleta estàn correctament ajustats i no perdrem alguna peça en marxa per afluixar-se amb les vibracions que es generan pel propi ús ... Anem a fer una repassada general a tots els visos per no tindre sorpreses desagradables!

 

Alguns dels visos que trobarem no precissen de cap eina ja que directament tenen una tanca ràpida com a cap en comptes dels més habituals que son els de tipus Allen ... Els trobarem bàssicament a les tanques dels eixos de les rodes (excepte a alguns models d’eix passant) o a les abraçaderes de la tija de seient. Aquests son els més senzills de revissar i com a punt de partida seràn els primers que revissarem amb una operació tant senzilla i ràpida com es obrir-los i tornar-los a tancar per verificar que realment estiguin actuant amb la pressió que considerem normal per a la seva funció! Si veiem que el tanquem amb excessiva facilitat serà que no té prou tensió i si per el contrari veiem que costa massa tancar-lo complertament serà millor afluixar-lo una mica per a no forçar el material corrent el risc de que en el moment menys esperat es parteixi!

A les rodes amb frens de disc haurem de comprobar que aquests estiguin correctament apretats, si es tracta d’un rotor amb ancoratge C/L (Center Lock) ho haurem de fer amb una clau de cassette que encaixa al voltant de l’eix de la roda i si es tracta d’un ancoratge IS (International Standard) de 6 forats haurem de mirar els 6 visos que subjecten el rotor amb la Allen de 4 mm. O possiblement amb una clau Torks T25 que té una forma d’estrella de 5 puntes … Per a no deformar els rotors es millor apretar-los sempre de forma saltejada, es a dir apretar-ne 1 i saltar-se el següent fins que els tinguem ja tots revisats.

 

Com ja hem comentat als tandems i bicicletes el més habitual son els visos amb cap Allen, que es fàcilment reconeixible per tindre una forma hexagonal, i habitualment aquests seràn del tamany 4, 5 o 6 mm. De forma que tenint aquestes 3 claus Allen podrem ajustar gairebé totalment la màquina!

 

El més recomanable es sempre seguir un ordre lógic per a comprobar que tot estigui correctament apretat i tenint en compte que habitualment no es dispossa de clau dinamométrica, que es la única forma exacte de comprobar la tensió real a la que apretem un vis, ho farem amb un criteri similar al que hem comentat que s’ha de fer servir amb les tanques ràpides … comprobarem que el vis no estigui fluix però no el forçarem més del necessari per a que compleixi la seva funció!

 

Per seguir un ordre lògic  el millor es partir del “cokpit” o quadre de mandos … El manillar devanter! Allà comprobarem el correcte ajustament dels visos que subjecten les manetes de fre i els pulsadors de canvi, seguint posteriorment cadascún dels cables corresponents per a realitzar-ne també la comprobació de l’ancoratge entre pinses de fre, adaptadors i puntera en els casos dels frens de disc o de la subjecció del cable a les lleves de fre, canvi o desviador en els frens mecànics i els canvis.

 

Tenint ja els components combprobats mirarem l’apriete del manillar a la potencia I amb la seguretat de que tant les rodes, els frens i la uniò entre manillar i potencia son els adequats … Comprobarem que la direcció no tingui holgura, si es així també comprobarem que la potencia estigui ben apretada a la pipa de direcció de la forquilla i que la tapa de direcció tambpoc està fluixa … Si detectem que la direcció si que té holgura l’haurem d’ajustar afluixant la potencia, apretar la tapa de direcció fins al punt que perdi aquesta holgura i tornar a apretar la potencia!

 

Ja gairebé ho tenim, però encara ens falten 2 punts importants ... El “cokpit” posterior al que li haurem de comprobar la unió del manillar amb la potencia posterior, la unió d’aquesta amb la tija de seient devantera i per enllestir-ho mirarem també que els 2 seients pels 2 ciclistes tinguin també el cap de la tija ben apretat per a que no s’afluixin!

L’altre punt important es el pedalier … Aquí haurem de comprobar que la unió entre bieles i eix sigui la correcta, generalment amb una allen de 8 mm. i la part específica que es l’excéntrica devantera que no trobarem a les bicicletes! Com que hi ha diversos sistemes i cadascún pot apretar-se d’una forma o altre, comentarem els més habituals ... Si l’excéntrica s’apreta amb un vis per la part exterior del pedalier que fa que aquest l’abraci com si es tractés d’una abraçadera de seient trobarem un vis paral·lel al propi pedalier del quadre, si el pedalier s’ajusta amb un vis que directament al apretar-lo pressiona l’excéntrica contra el pedalier del quadre o si la propia excéntrica té un mecanisme interior que fa que s’obri interiorment expandint-se contra el pedalier quan apretem un vis al seu lateral extern ... Son aquests visos, generalment d’un tamany considerable els que hem de localitzar i comprobar-ne l’ajustament per a que no s’afluixi en marxa!

Ja que estem amb les bieles també mirarem amb la clau plana de 15 mm. O la Allen de 6 mm. Per la cara interior de l’eix (segons el model de pedal) que els pedals estiguin correctament apretats … Recordeu sempre que els 2 pedals s’apreten sempre en el mateix sentit de la marxa i s’afluixen sempre en el sentit opossat! Els pedals del costat dret tenen les rosques en sentit de les agulles del rellotge però els del costat esquerre les tenen en sentit anti-horari !

 

 

Publicat el 23/04/13.

 

Col·laboradors

Calendari

Tandemdh.com Racing Team

Resultats

Recull de premsa

Forum “Solo tandem

Galeries d’imatges

Videos

  

 

      Contact us

 

logos

 

Contacta amb nosaltres

Torna a l’inici... Vuelve al inicio Return to index

Visitas:

http://cgi.tandemdh.com/Count.exe?df=tandemdh.com.visita&dd=c&comma=T&pad=F